Kraanvogels vliegen uit richting Moskou

Kraanvogels vliegen uit richting Moskou

In Stukenbrock in de buurt van Bielefeld was in de oorlog een Russisch Krijgsgevangenenkamp Stalag 326; een verschrikking. Tienduizenden soldaten zijn daar gestorven. Kindermonument schenkt Russische school KraanvogeldoosjeBij de bevrijding van het kamp hebben de overlevenden met hun laatste krachten op de begraafplaats een monument voor hun kameraden opgericht.

Elk jaar vindt er een herdenking plaats die steeds meer het karakter krijgt van een demonstratie tegen het opkomende fascisme en racisme. Vorig jaar heeft Celine van der Hoek er gesproken.

Een school in Moskou heeft het monument geadopteerd. In die school een staat een  maquette van het kamp en de begraafplaats en kun je de levenverhalen van de vermoorde soldaten lezen. Elk jaar is een delegatie van die school bij de herdenking.

Dit jaar waren we weer uitgenodigd en we hebben bloemen gelegd. Maar vooraf hebben we met de docenten en leerlingen van de Moskouse school gesproken. We hebben ook over ons kraanvogelproject verteld. En daar een paar vogels gevouwen. Ons kraanvogeldoosje staat nu ook in Moskou.

Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.