Kindermonument in Hiroshima

“Vrede – Dit is ons gebed dit is onze schreeuw”

Kindermonument bezoekt het vredespark in HiroshimaHet is al weer en paar maanden terug dat de leerlingen van de basisscholen uit de Rivierenbuurt hun kraanvogelproject presenteerden. Een kraanvogel is in veel landen een eeuwenoud symbool voor geluk, gezondheid, een lang leven.

In Hiroshima staat het kindermonument van Sadako. Toen daar op 6 augustus 1945 de atoombom ontplofte was zij twee jaar . Het leek met haar allemaal goed te gaan, maar tien jaar later werd toch bij haar de atoombomziekte (leukemie) geconstateerd. Zij overleed een paar maanden later.

Tijdens haar ziekte hebben haar klasgenoten haar bezocht en getroost. Zij hebben 1000 kraanvogels gevouwen. ..en voegt een kraanvogel met de boodschap "Samen leven, samen spelen" aan het monument toe.Zij hebben een monument voor haar opgericht. In het Vredesprak in Hiroshima staat de twaalfjarige Sadako met een kraanvogel boven haar hoofd. En daardoor is Sadako en haar kraanvogel het symbool geworden van kinderen in oorlog; een protest en een oproep: kinderen in oorlog dat kan niet, dat mag niet.

Elke dag leggen mensen van over heel de wereld hun kraanvogels bij het monument. Ook de kraanvogels van ons project staan daar nu met een groet van kinderen uit Amsterdam Samen spelen samen leven.

Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.