Rozenoord Herdenkingsplaats

Rozenoord Herdenkingsplaats

door Dick Neijssel jr.

Bij aanvang van de 20ste eeuw richtten rozenkwekers aan de Amsteldijk tussen de begraafplaats Zorgvlied en café het Kalfje de NV ‘Handels kweekerij’ Rozenoord op. Tevens verrees hier een enorme witte villa alwaar de eigenaar en rozenkweker uit ‘Nigtevegt’ zich vestigde. De kwekerij kreeg een rosarium en werd een publieke attractie.

40 jaren later

In de Hongerwinter van 1944 werden hier regelmatig door de, onder Duits toezicht staande, Crises Controle Dienst voedsel aanvoer voor hongerend Amsterdam onderschept.

Ruim een maand voor de bevrijding op de huidige grens Rivierenbuurt en Buitenveldert, knallen aan de Amsteldijk schoten. Ten gevolge van de laffe moordlust van de wrede bezetter vloeit langs de Amstel het bloed van onschuldigen. Tientallen Nederlanders vonden hier de dood. Op de vroege lente ochtend werden Nederlanders uit de gevangenis gehaald en door een Duits vuur peloton neergeschoten. Zonder proces, uit pure wraak.

Er waren schoten gelost op Rauter, de Generalkommissar für das Sicherheitswezen, höheren Polizei Führers. Een Nazi, wreed en gehaat, mede verantwoordelijk voor de deportatie van duizenden Joodse buurtgenoten.

Onder de slachtoffers van Rozenoord, dr.CW.Ittmann, 30 jaar en actief in het verzet. Hij gaf medische hulp aan verzet deelnemers en onderduikers en verschafte onderdak aan vervolgden. Op 7 februari 1945, 3 maanden voor de bevrijding, werd dr. CW.Ittmann op de stille plek bij Rozenoord gefusilleerd.˜rozenoord

Ter nagedachtenis werd het pad naast de fusillade plaats in 1992 naar hem vernoemd.