Oproep:
Wie waren de stakers?
De Februaristaking was een staking op 25 en 26 februari 1941 die begon in Amsterdam en zich uitbreidde naar de Zaanstreek, Haarlem, Velsen, Hilversum en de stad Utrecht en directe omgeving. Het was de eerste grootschalige verzetsactie tegen de Duitse bezetter in Nederland. De staking, in gang gezet door de CPN, was bovendien het enige massale en openlijke protest tegen de Jodenvervolging in bezet Europa. Aanleiding van de staking waren de eerste razzia’s in Amsterdam waarbij honderden Joodse mannen opgepakt werden.
Er is veel bekend over de Februaristaking: hoe deze tot stand kwam en vervolgens werd neergeslagen door de nazi’s. Ook is er in diverse bronnen, en in families en bij nabestaanden, informatie over de stakers te vinden. Tramconducteurs staakten, net als de kassières van de Bijenkorf, medewerkers van Amstel Brouwerij en Albert Heijn in Zaandam, en is er bijvoorbeeld een lijst van de ruim 4.000 Amsterdamse ambtenaren die op 25 februari 1941 het werk neerlegden. Veel informatie is ook te vinden in het boek over de Februaristaking van Ben Sijes, dat verscheen in 1954. Hetzelfde geldt voor het boek De Strijd om de Februaristaking (2006) van Annet Mooij.
2018 is het Jaar van Verzet. Door heel Nederland vinden activiteiten plaats die mensen kennis laten maken met – en na laten denken over – verzet. Uiteenlopende verzetsverhalen van toen zetten aan tot nadenken over de betekenis daarvan voor de wereld van nu. Juist ook in dit jaar wil het Comité Herdenking Februaristaking 1941 antwoord geven op de vraag: wie waren de stakers? Wat was hun persoonlijke verhaal? Welke beroepen hadden zij? Wat waren hun drijfveren? Welke bedrijven en organisaties die tot staking overgingen bestaan nog? Welke ‘moderne collega’s’ herdenken op 25 februari 2018 hun oud-collega’s?
Het comité zoekt informatie om bovenstaande vragen nog beter te kunnen beantwoorden. Daarom de oproep om informatie, foto’s en persoonlijke of familie verhalen aan te leveren. U kunt reageren en mee-onderzoeken via ons e-mailadres: info@februaristaking.nl.
Uiteraard kunt u ook informatie per post sturen: Comité Herdenking Februaristaking 1941, Tolhuisweg 2, 1031 CL Amsterdam.
Op www.wiewarendestakers.nl deelt het comité, uiteraard na toestemming, een selectie van verhalen. Ook wordt op die webpagina de lijst van bedrijven en organisaties (waar gestaakt werd) aangevuld, inclusief een lijst met beroepen van de stakers.
www.februaristaking.nl
www.facebook.com/februaristaking
www.twitter.com/FebStaking
www.instagram.com/februaristaking
De Herdenking Februaristaking 1941 is een initiatief van Comité Herdenking Februaristaking 1941 en het Gemeentebestuur van Amsterdam.
Dank aan vfonds, Stichting uitgeverij en boekhandel Pegasus, Stichting Centrum voor Propaganda voor Eenheid in de Vakbeweging en onze donateurs voor de steun.
Laatste meningen