Nieuwjaarsreceptie druk bezocht

Nieuwjaarsreceptie druk bezocht

Zus Neijssel: ridder in de orde van Oranje Nassau

Elk jaar wordt bij de nieuwjaarsreceptie een thema belicht:

 • 2003: première van de documentaire Een Tuin in de Rivierenbuurt, de geschiedenis van de speeltuin
 • 2004: Donderglas, een politiek café over de dreigende bezuinigingen in het jeugdwerk
 • 2005: Voor eigen en buurmans kinderen, schijnwerper op 100 jaar vrijwilligerswerk

100 jaar vrijwilligerswerk

100 jaar vrijwilligerswerk in AmsterdamInderdaad zo een honderd jaar terug begon het vrijwilligerswerk in Amsterdam: met woningbouw-verenigingen, speeltuin- en korfbalclubs, goed onderwijs voor iedereen. Amsterdam Zuid begon iets later met zijn woningbouw-vereniging, buurt- en speeltuin-vereniging en het vakantiehuis. We herinneren ons bekende namen als Ome Henk Lucassen, vader Klaren, ome Piet de Vries Opa Dicky (Neijssel) en honderden anderen.

De receptie kende naast speelse en muzikale onderdelen van de Line Dance Kids en Duo Estilo bijdragen van: Wouter Gortzak, Dick Walda en Duco Adema


Houd wel vol

Wouter Gortzak gaf een levendig overzicht van 100 jaar vrijwilligerswerkWouter Gortzak: onderwijzer; redacteur, wetenschapper en politicus voelt zich zeer betrokken bij het speeltuin- en vrijwilligerswerk. Hij gaf een levendig overzicht van 100 jaar vrijwilligerswerk; legde uit hoe wezenlijk belangrijk dit werk is.

Het hoort typisch bij de Nederlandse cultuur. Het is enorm belangrijk maar ook enorm moeilijk om mensen van elders daar bij in te schakelen.

Een praktisch advies: richt je vooral op de tweede en derde generatie nieuwkomers, de oudere allochtonen hebben vaak te veel zorgen om zich voor verenigingen in te zetten en verwacht niet al te snel resultaat maar houd wel vol.


Lichtbeelden

Dick Walda illustreerde zijn speeltuinverhalen met 'lichtbeelden' Dick Walda: schrijver, documentairemaker en buurtkenner bij uitstek vertelde zijn speeltuinverhalen van toen en toen en van nu met – passend in de vroegere tijd – ‘lichtbeelden’.

Het was bijna een documentaire; telkens een tijdbeeld:

 • de dertiger jaren, niet iedereen herinnerde die zich
 • de vijftiger jaren, al wat meer herkenning
 • en tot slot de jaren negentig

Aandacht voor de vrijwilligers uit die tijd en ook de belangrijkste gebeurtenissen van vakantiehuis, speeltuin en later Kindermonument werden toegelicht. De strekking van zijn verhalen was overduidelijk: al die jaren hebben vrijwilligers het voor elkaar gekregen.


Veel bewondering voor speeltuinmensen

Duco Adema spelde Zus Neijssel een lintje opDuco Adema: wethouder welzijn stadsdeel ZuiderAmstel, aangekondigd als trouwe supporter van onze speeltuinidealen, had een aangename en ook een moeilijke taak.

De deelraad heeft oprecht veel bewondering voor het werk van de speeltuinmensen. Het was een aangename taak die waardering vorm te geven door een lintje (ridder in de orde van Oranje Nassau) uit te reiken aan Zus Neijssel. Vijftig jaar actief als vrijwilligster op allerlei fronten: bestuurslid, voetbaltrainster, vrederechter, gastvrouw, lid van de keukencoZus Neijssel, ridder in de orde van Oranje Nassaummissie en nog duzend zukke. Het lintje is heel terecht en meer dan verdiend. Zus gefeliciteerd. Aangenaam voor Duco was ook dat hij zijn ‘eerste’ lintje mocht uitreiken aan iemand die hij oprecht waardeert.

Moeilijk was het dat eerste lintje recht op te spelden, maar het ging hem goed af. Moeilijk was ook uit te leggen dat je maar één lintje kon uitreiken, terwijl er zoveel mensen zijn met zoveel verdiensten voor de (Rivieren)buurt. Laten we het lintje van Zus ook als een onderscheiding voor de vereniging met al zijn vrijwilligers beschouwen. Het bij iedereen elegant opgestelde vuistje herinnert daaraan.


100 jaar en nog steeds bruisend

Natuurlijk was het de onderscheiding van Zus Neijssel het hoogtepunt van de middag, maar er is meer:

 • bij de bronzen kop van Opa Lucassen hangt nu een fraaie en informatieve poster – ontworpen door Helen Cop;
 • het vakantiehuis heeft door de actie van Rotary Minerva een invalidentoilet en –douche;
 • na het Kindermonument heeft nu ook het vakantiehuis een website www.vakantiehuisaz25.nl;
 • voor de jonge speeltuinkinderen is door een gift een fraaie en robuuste lego-speeltafel besteld;
 • Kindermonument gaat eind januari naar een paar scholen in Duitsland om een bijdrage te geven aan de herdenking van de bevrijding van kamp Auschwitz 60 jaar terug.

Zo maar een greep uit de vele vrijwilligersactiviteiten van de laatste maanden. En o ja die line dance kinds met die trotse en zenuwachtige moeders was ook hartstikke leuk.

Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.