Leerlingen Catharinaschool herdenken Truus Menger

herdenking Truus Menger

Leerlingen groep 8 Catharinaschool herdenken oud-verzetsvrouw Truus Menger

Oud-verzetsvrouw en kunstenares Truus Menger-Oversteegen is op zaterdag 18 juni in haar woonplaats Grootebroek overleden. Menger-Oversteegen en haar zus Freddie Dekker-Oversteegen werkten nauw samen met Hannie Schaft, het zogenoemde Meisje met het Rode Haar dat aan het einde van de oorlog werd gefusilleerd in de duinen van Bloemendaal.

Menger-Oversteegen, die werd geboren op 29 augustus 1923, was zestien toen de Tweede Wereldoorlog begon. Ze besloot om samen met haar jongere zusje Freddie in het Haarlemse verzet te gaan. Na de oorlog werd Menger-Oversteegen kunstenares. Op veel plaatsen in het land staan kunstwerken van haar hand. Zo staat in Zaandam van haar een beeldengroep ter herinnering aan de Februaristaking van 1941. Bij Herinneringscentrum Kamp Westerbork staat het beeld Bevroren Tranen, dat Menger-Oversteegen maakte voor alle kinderen die zij in de oorlog niet heeft kunnen redden. Een ander bekend werk van haar is het standbeeld van Hannie Schaft in het Haarlemse Kenaupark. De leerlingen van de Catharinaschool kennen haar naam vooral omdat zij het Kindermonument naast het speeltuingebouw gemaakt heeft.

Truus Menger-Oversteegen kwam uit een gezin met weinig geld. Direct vanaf 1945 begon zij op scholen gastlessen te geven over de oorlog, om te waarschuwen voor het gevaar van fascistoïde regimes. Ook trad ze geregeld op als spreker bij herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog.

Op vrijdag 24 is Truus Menger-Oversteegen herdacht. Iedereen die wilde kon afscheid nemen in de Oude Hervormde Kerk in Venhuizen. Namens het bestuur van het Kindermonument was Theo Durenkamp hierbij aanwezig. Op hetzelfde moment hebben de leerlingen van groep 8 van de Catharinaschool een korte herdenking gehouden bij het Kindermonument. Na een kort woord door Vicky Neijssel, was er een minuut stilte en hebben de leerlingen rozen neergelegd. Vervolgens werden er ook bloemen gelegd namens het speeltuinbestuur en enkele maatschappelijke organisaties. 

Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.