Herdenking Kindermonument 2020

De Speeltuin in de Gaaspstraat zal op dinsdag 3 november in het teken staan van de jaarlijkse herdenking van buurtbewoners en marktkooplieden die tijdens de Tweede Wereldoorlog het slachtoffer werden van uitsluiting, vervolging en vernietiging.

Nadat in september 1941, op last van de Duitse bezetter, werd bepaald dat de kinderen van Joodse komaf niet meer welkom waren op deze speeltuin, werd het terrein op 3 november 1941 gevorderd om als Markt voor Joden te dienen. Niet langer was in de speeltuin het gelach van uitbundig spelende kinderen te horen. Integendeel, het werd een plek van discriminatie, vervolging en angst. Toen in augustus 1943 de razzia’s op Joden in de Rivierenbuurt voltooid waren, werd ook de markt weer opgeheven

Wij staan stil bij deze gebeurtenissen vanuit solidariteit, medemenselijkheid en een kritisch bewustzijn, bewust van de verantwoordelijkheid die wij in de huidige samenleving dragen.

Helaas kan de herdenking géén publiek karakter hebben als gevolg van de Covid19-regelgeving. Leerlingen van groep 7 en 8 van basisschool Kindcentrum Catharina zullen bloemen leggen bij het monument. Het werk dat de leerlingen gemaakt hebben als onderdeel van hun lesprogramma over de gebeurtenissen rond de Speeltuin/Markt voor Joden in de Tweede Wereldoorlog zal te zien zijn bij het monument in de Gaaspstraat. Dit alles onder voorbehoud. Meer informatie hierover leest u op de website van Stichting Kindermonument. Wij willen u van harte uitnodigen om het monument op eigen gelegenheid te bezoeken.

Voor de volledige uitnodiging klik hier