Geweld-ig Express

Een geheimzinnige kleurige bus

De Geweldi-ig Express

Van 16 t/m 20 april stond hij daar bij de ingang van onze Speeltuin: een kleurige bus met het geheimzinnige opschrift de Geweld-ig Express. Meer dan 300 leerlingen van groep 7 en 8 van acht verschillende basisscholen kwamen er nieuwsgierig op af onder begeleiding van hun meester of juf.


Hoe gewelddadig ben jij?

Het bleek een rijdende tentoonstelling te zijn. Niet alleen om naar dingen te kijken maar vooral om aan de slag te gaan met opdrachten. Gewapend met een opdrachtenboekje, een potlood en een schrijfplankje gingen de leerlingen twee aan twee de bus in en kregen vragen te beantwoorden zoals: Hoe maak jij in de klas of op het schoolplein een einde aan (zinloos) geweld? Weet jij wat een zondebok is? Heb je wel eens meegemaakt dat iemand (in de klas bijvoorbeeld) een zondebok was die van alles de schuld kreeg? Hoe ga je om met ruzies? Er waren ook moeilijke testvragen bij zoals: Hoe gewelddadig ben jij eigenlijk? Spelen vooroordelen ook bij jou?


Spinazie, banaan, gitaar, matras en alcohol

Verder werden de leerlingen geconfronteerd met culturele verschillen en hoe daar mee om te gaan. Soms werden de leerlingen ook bij de neus genomen: ze moesten uit een rij woorden proberen te raden welke woorden van Arabische afkomst waren. Spinazie, banaan, gitaar maar ook matras en alcohol bleken alle oorspronkelijk Arabische woorden. De vragen en opdrachten gaven veel stof tot nadenken en discussiëren.


Een stapje verder

De leerlingen werden daarbij geweldig geholpen door vrijwilligers van het Kindermonument, het Wijkopbouworgaan en de Wijkpost voor ouderen. Dora en Corrie van de Speeltuin zorgden na afloop van ieder bezoek voor een verfrissing. Was de tentoonstelling de moeite waard? Mij lijkt van wel: het was voor de kinderen een stapje verder in de richting van een vreedzame samenleving. Het ideaal van het Kindermonument: Samen spelen – samen leven kwam zo wat dichter bij. Het initiatief bleek bovendien een goede voorbereiding op de 4 mei herdenking.

Add Your Comment

Laat een bericht achter