Herdenkplek Rozenoord vanaf 2015 in Amstelpark

Herdenkplek Rozenoord

vanaf 2015 in Amstelpark

 

[dropcap]L[/dropcap]onderd lege stoelen in het Amstelpark worden het nieuwe monument voor de slachtoffers van fusilladeplaats Rozenoord.

Dit jaar is de herdenking bij fusilladeplaats Rozenoord voor het eerst in het Amstelpark: een grasveld met lege stoelen, ter nagedachtenis aan de slachtoffers die in de laatste maanden van de oorlog door de Duitse bezetter bij de nabijgelegen fusilladeplaats Rozenoord aan de Amsteldijk werden terechtgesteld. Alle honderd stoelen rusten op een betonnen steen waarop naam, geboortedatum en datum van overlijden van één van de slachtoffers staan.

Het monument is een ontwerp van de Israëlisch-Nederlandse kunstenaar Ram Katzir. De Amsterdammer heeft een door het stadsdeel Zuid uitgeschreven ontwerpwedstrijd gewonnen voor een nieuw monument, dat de plaats moet innemen van de plaquette die tot dusver stond in het kleine plantsoen tussen de begraafplaats Zorgvlied en het Amstelpark, vlak voor het viaduct van de A10.

De plek met die sobere plaquette zonder namen – met alleen een opschrift dat herinnert aan de executies in het voorjaar van 1945 – moet wijken voor de verbreding van de A10. Het nieuwe monument wordt op 1 mei 2015 onthuld in het Amstelpark, te bereiken even voorbij het viaduct van de A10. Dat wordt dan ook de nieuwe plaats van de jaarlijkse herdenking op 4 mei.

Lees verder op de website van Het parool