Oorlog in mijn buurt

Oorlog in mijn buurt

Eva interview

Vlak voor de zomervakantie heeft groep 7 van de St. Catharinaschool deelgenomen aan het project ‘Oorlog in mijn buurt’. Gedurende vijf weken hebben de kinderen zelf onderzoek gedaan naar geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog in hun eigen buurt, de Rivierenbuurt. Het project bood een intensief en gevarieerd lesprogramma, waardoor de kinderen gaandeweg een eigen verbinding maakten met de geschiedenis van hun buurt in de Tweede Wereldoorlog. De kinderen hebben onder andere onderzocht wie er in de oorlog in hun huis woonde, er is een wandeling door de buurt gemaakt op zoek naar sporen uit de Tweede Wereldoorlog en zij hebben interviews gehouden met mensen die kind waren tijdens de oorlog in de Rivierenbuurt. Zes mensen hebben zij geïnterviewd, waaronder een mevrouw die zij zelf opgespoord hadden die tijdens de oorlog op de St. Catharinaschool zat.

De kinderen hebben zich door dit project een levendig beeld gevormd van het leven in de Rivierenbuurt tijdens oorlog. “Sinds we zijn begonnen met dit project denk ik heel anders als ik op straat loop. Ik denk hoe zou het geweest zijn in de oorlog? Bijvoorbeeld als ik in de winkel ben vraag ik mij af of het vroeger al een winkel was of iets anders. En als ik in de speeltuin speel denk ik: hier was een markt voor joden. Kijk hoe het zo is verandert”, vertelt Eva.

Interview Ardi Eva en Ardie interviewPresentatie

Als afsluiting van het project hebben de kinderen de verhalen gepresenteerd van de mensen die interviewden. De presentatie vond plaats in de remise van de Lekstraat, een betekenisvolle locatie voor één van de verhalen. In een halve cirkel vertelde groepjes leerlingen één voor één een verhaal aan de mensen die zij geïnterviewd hebben, ouders en andere belangstellenden. Indrukwekkende verhalen, die de kinderen voorlazen en soms zelfs uit hun hoofd vertelden. De vader van een van de geïnterviewden – Tinie IJsberg – was tramconducteur die deelname aan de Februaristaking in 1941. Hij werd gevangen genomen en uiteindelijk gefusilleerd. Hierdoor heeft Tinie haar vader nauwelijks gekend. Een groepje leerlingen vertelt het verhaal van Tinie: “Je ziet het, ik vind het nog steeds heel moeilijk. Het doet heel veel pijn. Het enige dat heel sterk bij mij leeft is: dit alsjeblieft nooit meer. Ook al heb ik de oorlog zelf nauwelijks meegemaakt; ik was heel jong en ik wilde gewoon leuk buitenspelen. In zijn laatste brief, zijn afscheidsbrief, schreef mijn vader aan mijn moeder mij te groeten: ‘Groet onze lieve schat Tinie, ook al heb ik haar nauwelijks gekend’.”

Het project Oorlog in mijn buurt is een samenwerkingsproject van de st. Catharinaschool, stichting Kindermonument en stichting Oorlog in mijn buurt. Leerkracht Brigit van Dam leidde het project op de St. Catharinaschool. “De kracht van het project ligt in de ontmoetingen van de kinderen met de oude mensen en ook in de professionele mensen die hen begeleiden in hun zoektocht. Zo werden zij bijvoorbeeld bij de interviews begeleid door journalisten, kregen zij inspiratie door echte onderzoekers die in de klas kwamen vertellen over hun interviews met NSB-ers en werden zij door een regisseur begeleid om hun presentaties goed te kunnen houden. Hierdoor hielden alle leerlingen een indrukwekkende presentatie van hun interviews,” aldus Brigit van Dam.

presentatie Tinie en LennyVoor deze groep leerlingen was het project een mooie voorbereiding op de verantwoordelijkheid die zij in groep 8 hebben, namelijk het verzorgen het Kindermonument. Het kindermonument – dat aan de rand van hun schoolplein staat – is opgericht ter nagedachtenis van de vele joodse buurtgenoten die in de Tweede Wereldoorlog zijn weggevoerd. Op 3 november is de herdenkingsbijeenkomst van het Kindermonument.

Het Project

Het project Oorlog in mijn buurt is een initiatief van projectleider Minka Bos. Het is haar missie om mensen die tijdens de oorlog leefden in de buurt te laten interviewen door kinderen. Het project wil kinderen en ouderen samenbrengen en de oorlogsverhalen uit de buurt levend houden en doorgeven aan nieuwe generaties kinderen. Na interviews door kinderen uit de Pijp is nu de Rivierenbuurt aan de beurt. Dit jaar kunnen tien basisscholen in de Rivierenbuurt deelnemen aan Oorlog in mijn buurt.

www.oorloginmijnbuurt.nl

Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.