Uitnodiging 3 november 2015

Uitnodiging Herdenking Kindermonument

12.30 tot en met 13.30 uur, 3 november 2015

Beste kinderen, ouders, genodigden en buurtbewoners

Ieder jaar wordt er op 3 november herdacht dat de speeltuin van de Gaaspstraat van 3 november 1941 tot 14 augustus 1943 geen plek was om te spelen, maar door de Duitsers werd opgeëist en omgevormd tot “Markt voor Joden”.
Joden mochten niet meer in gewone winkels of op de Albert Cuyp hun boodschappen doen en Joodse koopmannen mochten hun waren niet meer verkopen op gewone markten. Zij mochten uitsluitend op de Markt voor Joden verkopen. Dit was een van de maatregelen van de Duitse bezetter om de Joden te scheiden van de niet-Joodse bevolking.

Het Kindermonument is opgericht om de vele Joden te herdenken die uit de Rivierenbuurt zijn gedeporteerd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het motto van de stichting Kindermonument is “Samen leven, samen spelen”.

Nooit meer mag er zo’n scheiding komen tussen de mensen.

De St. Catharinaschool heeft het kindermonument geadopteerd om de herinnering levend te houden aan de deportatie van de vele Joodse buurtbewoners/ En ook om het motto “Samen leven, samen spelen” in het hier en nu vorm te blijven geven.

75 jaar

De kinderen van groep 8 van de St. Catharinaschool hebben zich verdiept in de Tweede Wereldoorlog, onder andere door mensen te interviewen die kind waren tijdens de Tweede Wereldoorlog in de Rivierenbuurt en door betekenisvolle plekken te bezoeken in de Amsterdamse Rivierenbuurt.

Omdat het komend jaar 75 jaar geleden is dat de Februaristaking is gehouden, is er dit jaar extra aandacht besteed aan dit verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. De kinderen hebben nagedacht waartegen zij zich nu verzetten, over moedig zijn, solidariteit tonen en samenwerken voor een hoger doel. Uitgaande van hun ideeën hebben de kinderen een eigen monument gemaakt waarmee zij hun moed, verzet, samenwerking en solidariteit uitdrukken. Dit kunstwerk zal te zien zijn tijdens de herdenking in het Speeltuingebouw.

Kom ook

Wij hopen op uw aanwezigheid tijdens de herdenking op 3 november, in het gebouw van de Speeltuinvereniging, Gaaspstraat 8, te Amsterdam.