archief

1 November 2012
Herdenking Kindermonument 2012

Herdenking Kindermonument 2012Op donderdag 1 november was de jaarlijkse herdenking van het Kindermonument. Kinderen en volwassenen staan dan stil voor de 13.000 vermoorde Joodse Nederlanders uit de Rivierenbuurt, waaronder 8.000 kinderen. De kinderen van de Catharinaschool hebben zich 6 weken intensief bezig gehouden met deze periode. Ze hebben keihard aan de herdenking gewerkt. lees verder »

5 Mei 2011
TV-uitzending RTV Noord-Holland

Op 29 april zond RTV Noord-Holland een uitzending uit over de speeltuin en de Gaaspstraat. De uitziending is gemaakt door Robbert Bianchi.Op 29 april zond RTV Noord-Holland een uitzending uit over de speeltuin en de Gaaspstraat. De uitziending is gemaakt door Robbert Bianchi. De mooie uitzending met Lia en Miep in de hoofdrol is nog te bekijken op de website van RTV Noord-Holland. lees verder »

4 November 2010
Novemberherdenking 2010

Liesbeth List zong twee prachtige liederen27 tranen op het Merwedeplein was dit jaar het thema van het project. 27 tranen voor de 27 joodse kinderen, die op het Meerhuizenplein, de Meerhuizenstraat en de Korte Meerhuizenstraat gewoond hebben. Elke leerling nam een van die kinderen onder haar hoede. lees verder »

3 November 2009
Novemberherdenking 2009

herdenking bij het monumentOok dit jaar hebben de leerlingen van groep 8 van de St.Catharinaschool weer een mooi project uitgevoerd – met als afsluiting een indrukwekkende voordracht van persoonlijke gedichtjes door de leerlingen tijdens de herdenking bij het Kindermonument. lees verder »

4 Mei 2009
4-Mei herdenking 2009 Rivierenbuurt

Donderdag 4 mei 2009, een heldere koele lenteavond bij monument Rozenoord langs de Amstel. Om acht uur werden we twee minuten stil. Daarvoor luisterden we naar oud-buurtgenoot Chris Moll en deelraadvoorzitter Duco Adema. Verleden en heden samengebracht. lees verder »

3 November 2008
Novemberherdenking 2008

herdenking bij het monumentElk jaar doen de leerlingen van de St.Catharinaschool een project rond de herdenking van het Kindermonument. Dit jaar ging het project over de opkomst van het fascisme en over de Joodse families die in de Tweede Wereldoorlog uit de Rivierenbuurt zijn weggevoerd. lees verder »

2 November 2007
Novemberherdenking 2007

herdenking bij het monumentIedereen was er: de Centrale vereniging voor de ambulante handel, de Contactcommissie Noord-Holland Noord, het stadsdeel ZuiderAmstel, Stichting Welzijn, het Wijkopbouworgaan Rivierenbuurt, de Speeltuin en natuurlijk: de kinderen van de St.Catharinaschool. lees verder »

27 Juni 2007
Overdracht monument

Groep 8 van de Catharinaschool heeft de zorg voor het monument overgedragen aan de nieuwe groep 8Daar stonden ze met zijn allen te koukleumen ’s morgens bij het Kindermonument: de leerlingen van de Catharinaschool met hun mooie nieuw-Amsterdamse namen: Sana, Niemel, Tugba, Soumia, Hicham, Zamorano, Gokce, Younes, Loubna, Lotfi, Hoedaifa, Ruby, Amir, Randy, Yoeri… lees verder »

4 Mei 2007
4-Mei herdenking 2007 Rivierenbuurt

Donderdag 4 mei 2007, bijna een zomeravond bij monument Rozenoord langs de Amstel. Om acht uur werden we twee minuten stil. Daarvoor luisterden we naar ‘zoon’ Jan Willem Ittmann en deelraadvoorzitter Duco Adema. Verleden en heden samengebracht. lees verder »

16 April 2007
Geweld-ig Express

De Geweldi-ig ExpressVan 16 t/m 20 april stond hij daar bij de ingang van onze Speeltuin: een kleurige bus met het geheimzinnige opschrift de Geweld-ig Express. Meer dan 300 leerlingen van groep 7 en 8 van acht basisscholen kwamen er nieuwsgierig op af onder begeleiding van hun meester of juf. lees verder »

17 Februari 2007
In memoriam Henk ‘t Hooft

In memoriam Henk t Hooft: 2 november 1942 – 17 februari 2007 Henk ‘t Hooft – voorzitter Kindermonument – overleed zaterdag 17 februari op 64-jarige leeftijd. Henk was de drijvende kracht en innovator van het kindermonument en de speeltuin, spil van tal van kinderactiviteiten en projecten en blijvend inspirerend voor ons allen. lees verder »

26 Januari 2007
Holocaust Memorial Day

Holocaust Memorial Day op 26 januari 2007Op 1 november 2005 hebben de Verenigde Naties opgeroepen ieder jaar de bevrijdingsdag van Auschwitz, 27 januari 1945, te markeren als internationale dag ter herinnering aan de slachtoffers van de Holocaust. Een aantal organisaties en universiteiten geven daaraan gehoor. lees verder »

21 September 2006
Kraanvogels vliegen uit richting Vredespaleis

‘Spelen naar vrede’ is opgericht vanuit de behoefte een steentje bij te dragen aan vrede. Het idee is om – in een maatschappij vol negativiteit, geweld en egoïsme – mensen te laten nadenken over zichzelf en de omgang met elkaar. Maar dat ze vooral nadenken wat vrede voor hen in houdt. lees verder »

2 September 2006
Kraanvogels vliegen uit richting Moskou

Kindermonument schenkt Russische school KraanvogeldoosjeIn Stukenbrock was in de oorlog een Russisch gevangenenkamp, waar tienduizenden soldaten zijn gestorven. Voor hen is een monument opgericht. Een school in Moskou heeft het monument geadopteerd. Kindermonument heeft de school een kraanvogeldoosje gegeven. lees verder »

6 Augustus 2006
Kindermonument in Hiroshima

Kindermonument bezoekt vredespark in HiroshimaSamen spelen – samen leven schreef Kindermonument namens de Amsterdamse kinderen bij het Kindermonument in Hiroshima. Daar staat in het vredespark Sadako met een kraanvogel boven haar hoofd. “Vrede – Dit is ons gebed dit is onze schreeuw”, staat op dat monument. lees verder »

13 Mei 2006
In memoriam Fred Bergfeld

In memoriam Fred BergfeldOp zaterdag 13 mei is Fred Bergfeld op 80-jarige leeftijd overleden. Fred werkte als tijdgetuige voor het Kindermonument, was lid van de cliëntenraad Stichting 40-45 en was ook actief bij de Van der Heulgroep. Fred was een moedig, strijdbaar en betrokken mens lees verder »

4 Mei 2006
4-Mei herdenking 2006 Rivierenbuurt

Donderdag 4 mei 2006, bijna een zomeravond bij monument Rozenoord langs de Amstel. Om acht uur werden we twee minuten stil. Daarvoor luisterden we naar oud burgemeester Schelto Patijn en deelraadvoorzitter Duco Adema. Een stijlvolle en bijna intieme herdenking. lees verder »

25 April 2006
Sprekende beelden

Sprekende beelden – Getuigenverhalen bij oorlogsmonumentenAchter alle 3000 oorlogsmonumenten in Nederland gaan verhalen schuil. Een aantal van de verhalen is verfilmd op een DVD gezet – sprekende beelden. Mientje ten Dam vertelt over de Februaristaking bij de Dokwerker; Ben Pijnappel over het voormalige Joodse werkkamp De Landweer. lees verder »

26 Januari 2006
Bezoek aan Rheine

Kindermonument bezoekt Rheine in het kader van de jaarlijkse AuschwitzherdenkingKindermonument en dan in het bijzonder Celine van der Hoek waren door Jugendamt Rheine uitgenodigd om op 26 en 27 januari deel te nemen aan de Auschwitzherdenkingen.; voor een voordracht in Josef-Winckler-Zentrum en een bezoek aan de Euregio-Gesamtschule lees verder »

14 Januari 2006
Nieuwjaarsreceptie van der Heulgroep

Nieuwjaarsreceptie van der HeulgroepOp zaterdag 14 januari waren de speeltuin en Kindermonument gastheer voor de Bertus van de Heul groep; een groep oud verzetsstrijders die elkaar en anderen blijvend steunen en in solidariteit scherp houden. Ook dit jaar waren zij weer meer dan welkom. lees verder »

8 Januari 2006
Plaquette bij Kindermonument

Een nieuwe plaquette bij het KindermonumentDeelraadvoorzitter Erik Koldenhof meldde bij de nieuwjaars-receptie trots dat de nieuwe plaquette van het Kindermonument er lag. Er is nu duidelijke informatie waarom het monument er staat – vooral bestemd voor mensen die minder bekend zijn met de gebeurtenissen in de oorlog in onze wijk. lees verder »

3 November 2005
Herdenking Markt voor Joden 2005

Herdenking Markt voor Joden 2005 – KindermonumentenKindermonumenten was het thema voor de herdenking Markt voor Joden 2005. Het monument in kamp Vught van de tragische kindertransporten stond hierbij centraal. De hele buurt en veel mensen met een ‘binding’ met Vught waren aanwezig. lees verder »

3 September 2005
Blumen für Stukenbrock

Celine van der Hoek hield een voordracht bij de jaarlijkse herdenking bij voormalig kamp StuckenbrockCeline van der Hoek was eregast bij de herdenking in Stukenbrock. Bij deze plaats lag Stammlager 326; in de oorlog een concentratie- en ‘doorvoer’kamp voor krijgsgevangen en dwangarbeiders uit vooral de Sovjet Unie. Celine hield in het jeugdkamp een voordracht. lees verder »

4 Mei 2005
4-Mei herdenking 2005 Rivierenbuurt

Het was druk dit jaar bij de 4 mei herdenkingMeer dan 300 mensen, jong en oud, namen deel aan de 4 mei herdenking bij Rozenoord. Zij luisterden naar voordrachten van Aleid Wolfsen, Erik Koldenhof en leerlingen van de Dongeschool. Vocus voerde werken van Purcell en Sweelinsk uit. Een stijlvolle herdenking zonder dissonanten. lees verder »

28 April 2005
HvA – studenten lanceren hun projecten

Projectlaunch studenten Interactieve MediaVier groepen HvA studenten van de opleiding Interactieve Media hebben een opdracht voor Kindermonument uitgevoerd – Ontwerp een interactief product over een van de thema’s van Kindermonument. Op 28 april presenteerden zij trots hun werk. Launch heet dat in het moderne jargon. lees verder »

18 April 2005
Aboutaleb op bezoek bij de speeltuin

Aboutaleb op bezoek bij de speeltuinAmsterdams wethouder Ahmed Aboutaleb van Werk en Inkomen, Educatie, Jeugd en Diversiteit en Grote Stedenbeleid bracht op maandag 18 april een werkbezoek aan de speeltuin. Wat gebeurt er op de speeltuin en wie doen dat. Ondanks de beveiliging was het een ontspannen bezoek. lees verder »

9 Januari 2005
Zus Neijssel: ridder in de orde van Oranje Nassau

Zus Neijssel, ridder in de orde van Oranje NassauHoogtepunt van de nieuwjaarsreceptie van de speeltuinvereniging Amsterdam Zuid was de benoeming tot ridder in de orde van Oranje Nassau van Zus Neijssel. Wethouder deelraad ZuiderAmstel speldde haar de onderscheiding op. lees verder »

18 December 2004
Boekenmarkt Rotaryclub Amsterdam-Minerva

Rotaryclub zamelt geld in voor invalidenvoorzieningen Vakantiehuis Amsterdam ZuidAls onderdeel van haar 25-jarig bestaan heeft Rotaryclub Amsterdam-Minerva op 18 december een boekenmarkt georganiseerd ten bate van een gehandicaptenvoorziening in het Vakantiehuis Amsterdam-Zuid. De opbrengst van de actie was 8000 euro. lees verder »

30 November 2004
In memoriam Pim Heijting

In memoriam Pim Heijting: 1 mei 1941 – 30 november 2004Pim Heijting – secretaris Kindermonument – overleed dinsdag 30 november op 63-jarige leeftijd. Pim was de gastheer van het kindermonument en de speeltuin, een centrale figuur in de Rivierenbuurt, spil van tal van kinderactiviteiten en blijvend inspirerend voor ons allen. lees verder »

3 November 2004
Herdenking Markt voor Joden 2004

De Tas van Eva van Donald Speelman was uitgangspunt voor de herdenking‘s Avonds op 3 november mailde Donald Speelman: “Een heel bijzondere dag loopt langzaam ten einde, een dag die nog lang in mijn gedachten zal blijven. Iedere keer weer word ik ontroerd door het werk dat door zo veel, onbaatzuchtige, vrijwilligers wordt uitgevoerd…” lees verder »

4 Mei 2004
Jona Oberski

Jona Oberski leverde een bijzondere bijdrage aan het project ‘Kinderen in Oorlog’ en de 4-mei herdenking.Jona Oberski – schrijver van ‘Kinderjaren’ – heeft dit jaar meegewerkt aan het project ‘Kinderen in Oorlog’ en de 4-mei herdenking Rivierenbuurt. Voor het project stelde hij de tekst ‘Het is hier vrede’ samen. Bij de 4-mei herdenking verzorgde hij een voordracht ‘Wormen en Maden’. lees verder »

4 Mei 2004
4-Mei herdenking 2004 Rivierenbuurt

Truus Menger – verzetsvrouw en beeldhouwster van het Kindermonument – hield een toespraak.Ongeveer driehonderd mensen waren aanwezig bij de 4-mei herdenking bij gedenkplaats Rozenoord.
Jong en oud, ieder met zijn en haar gedachten.
Een herdenking met een stijlvol verloop.
Geen dissonanten. lees verder »

21 Maart 2004
Een bericht uit Engeland van Jack Santcross

Een bericht uit Engeland van Jack SantcrossAan het begin van de oorlog woonde ik op Vechtstraat 117h. Ik woon sinds 1946 in Engeland maar nog steeds herinner ik mij dat ik in de speeltuin ging spelen en toen plotseling werd die een markt. Tranen schieten mij in de ogen als ik aan die vooroorlogse tijd terug denk. lees verder »

19 Februari 2004
Adopteer een Monument

Het project “Adopteer een Monument” is op 19 februari 2004 overgedragen aan Stichting 4 en 5 meiMet ingang van januari 2004 is het project Adopteer een Monument overgedragen aan het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Op 19 februari werden al die mensen die het initiatief namen voor dit bijzondere project in het zonnetje gezet en bedankt voor hun werk. lees verder »

26 Januari 2004
Celine van der Hoek naar Essen

Celine van der Hoek en Stichting Kindermonument op bezoek bij de Gesamtschule Holsterhausen in Essen27 januari is in Duitsland de dag waarop de slachtoffers van het Nazisme worden herdacht. Voor de herdenking in de Gesamtschule Holsterhausen waren Celine van der Hoek en Stichting Kindermonument Docente Barbara Sendlak-Brandt uitgenodigd. lees verder »

11 Januari 2004
Politiek Cafe Donderglas

Politiek Cafe Donderglas met Max van Weezel, Elske ter Veld en Ben RensenEen podium, een informatiestand, een donderglas, microfoons, een barometer, belangstelling en veel politieke gasten. Voorzitter Peter Breuker wenste ons uiteraard een goed 2004, maar in zijn toespraak kwamen ook zorgen naar voren. Vandaar politiek café Donderglas. lees verder »

29 December 2003
Zuidelijke Wandelweg

Zuidelijke Wandelweg – De Rivierenbuurt in heden en verledenZuidelijke Wandelweg is een in beeld gebrachte literaire wandeling door Amsterdam Nieuw Zuid / de Rivierenbuurt naar de gelijknamige roman van Paul Gellings. Naast vele prachtige foto’s kun je vele vaak indrukwekkende berichten in het gastenboek vinden. Surf naar www.zuidelijkewandelweg.nl

2 December 2003
Marco Borsato prijst werk leerlingen

Marco Borsato zelf kwam de leerlingen bedanken voor hun goede werk voor War ChildAls ambassadeur van War Child bracht Marco Borsato samen met Paul Rosenmoller een bezoek aan de St Catharinaschool. Zij dankten de leerlingen namens alle oorlogskinderen voor hun inzet en namen een cheque van de kinderen in ontvangst om het goede werk van War Child te ondersteunen. lees verder »

3 November 2003
Herdenking Markt voor Joden 2003

Bloemen bij het KindermonumentMaandag 3 november 2003 was het 62 jaar geleden dat het speeltuinterrein aan de Gaaspstraat gevorderd werd als Markt voor Joden. Het Kindermonument van Truus Menger herinnert aan die periode maar geeft ons ook een opdracht: Samen spelen – Samen leven. lees verder »

3 November 2003
Workshop Educatieve Projecten

Opgepakt, een van de educatieve projecten van Herinneringscentrum Kamp WesterborkIn het programma van de herdenking van de Markt voor Joden was een workshop opgenomen, verzorgd door Eric Guns educatief medewerker van Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Veel aandacht ging uit naar het recent samengestelde materiaal ‘Opgepakt’. lees verder »

23 Oktober 2003
Gift Theoretische Fysica Universiteit van Amsterdam

Gift Theoretische Fysica Universiteit van Amsterdam Op 23 oktober nam Gerard Bauerle afscheid van zijn Instituut. Gerard had zijn vrienden en collega’s gevraagd als afscheidscadeau een bedrag te geven aan Stichting Kindermonument. Het werd een flink bedrag, mooi voor onze projecten. lees verder »

20 September 2003
Vermoorde Onschuld

Aline Pennewaard – “Vermoorde Ontschuld”Aline Pennewaard is bezig met een indrukwekkend project. Zij wil de levensgeschiedenis van Joodse kinderen die in de oorlog zijn omgekomen beschrijven – een memoryboek.
Als u interessante informatie voor haar heeft dan kunt u uiteraard contact met haar opnemen. lees verder »

12 September 2003
Nieuwe Gevelborden Hollandsche Schouwburg

De Hollandsche Schouwburg (van: Stichting Hollandsche Schouwburg)De website van de Hollandsche Schouwburg www.hollandscheschouwburg.nl en de nieuwe gevelborden naast de ingang van de Hollandsche Schouwburg zijn officieel in gebruik genomen. Ze herinneren aan de rol van de schouwburg in de Tweede Wereldoorlog. lees verder »

16 Juni 2003
Overdracht zorg Kindermonument

Op 16 juni 2003 vond de overdracht van de adoptie van het Kindermonument van groep 8 naar groep 7 van de St. Catharina basisschool plaats. Dat is een serieuze maar ook feestelijke gebeurtenis. Een volle dag met Billy Elliot, raadszetels, de ismen en een heus debat. lees verder »

5 Mei 2003
5-Mei viering 2003 Rivierenbuurt

De clowns Cees en Trees waren in topvorm.Alweer matig weer, maar wel veel kinderen en een feestelijke stemming.
De clowns Cees en Trees, speeltuinkrantjes, frieten, de NUSO-recratiebus een prachtige theaterzaal, Organisatie Motherhood en meer frieten. lees verder »

4 Mei 2003
4-Mei herdenking 2003 Rivierenbuurt

Leerlingen van de Anne Frankschool droegen een gedicht voor.Prachtig weer, bijna windstil, nog net wat zon.
De rimpelloze Amstel en de parkachtige omgeving.
De vele aanwezigen werden stil.
Zij ervoeren de schrijnende tegenstelling tussen dit moment en wat mensen elkaar kunnen aandoen. lees verder »

24 April 2003
Presentatie 4/5 MeiKranten

Een van de leerlingen wisselde haar journalistieke aspiraties ook nog even in voor een carriere als presentatriceOp 24 april was het even stil op straat. De leerlingen van de Dongeschool, de Sint Jozefschool, basisschool de Rivieren, St Catharinaschool presenteerden in de raadszaal van het Stadsdeelraadkantoor hun prachtig vormgegeven 4/5 MeiKranten. lees verder »

18 April 2003
Bericht uit Amerika

Ruim 10% van onze bezoekers komt uit het buitenlandRuim 10% van onze bezoekers komt uit het buitenland: België, Polen, Israël, Duitsland, Tsjechië, Frankrijk, Australië, Verenigde Staten, Italië, Oostenrijk, Brazilië, Taiwan, Canada… Regelmatig ontvangen we leuke berichten. Onlangs twee van Louis Leviticus uit de USA. lees verder »

15 April 2003
HVA meets tijdgetuigen

HVA meets tijdgetuigenOp 15 April vond een ontmoeting plaats tussen een groep buitenlandse studenten van de Hogeschool van Amsterdam en tijdgetuigen Celine van der Hoek en Fred Bergfeld. Na een buurtwandeling met Pim Heijting ontstond een boeiend gesprek. lees verder »

8 April 2003
Jan Marijnissen op bezoek

Jan Marijnissen (SP) op bezoekDoor de drukte van de verkiezingen was het bezoek van Agnes Kant op 12 januari wat aan de korte kant. Op 8 april had de SP meer tijd voor ons. Fractievoorzitter Jan Marijnissen en Marianne Langkamp (medewerker Tweede-Kamerfractie) kwamen op bezoek. lees verder »

26 Maart 2003
Buurtwandelingen van start

Buurtwandelingen van start Op 26 maart wandelde Pim Heijting met een groep belangstellenden door de Rivierenbuurt. Onder hen was ook een tweetal gasten uit Israël. Inmiddels heeft een groep ‘anderstalige’ studenten zich ook aangemeld voor een wandeling door de buurt. lees verder »

25 Maart 2003
Het verlaten hotel

‘Het verlaten hotel’ van Mirjam Elias, uitgave van De Fontein Het verlaten hotel is een ontroerend jeugdboek over de Tweede Wereldoorlog. Het vertelt het verhaal van Ronny, zijn familie en hun hotel Atlantic in Amsterdam. Het boek kan als lesmateriaal gebruikt worden. Scholen kunnen via de Stichting School en Samenleving contact zoeken met de schrijvers. lees verder »

8 Maart 2003
De Ontdekking

‘De Ontdekking’ van Eric Heuvel, uitgave van de Anne Frank Stichting en het Verzetsmuseum FrieslandSpannende belevenissen van een familie in de Tweede Wereldoorlog als strip. De Anne Frank Stichting en het Verzetsmuseum Friesland hebben speciaal voor jonge mensen een stripboek over de Tweede Wereldoorlog samengesteld. lees verder »

27 Februari 2003
Kindermonument op bezoek bij herinneringscentrum Westerbork

Celine bij de ‘Jerusalem Stone’ in Westerbork Celine van der Hoek is in 1944 in Westerbork geïnterneerd geweest ‘Er komen weer allemaal beelden terug’.
Met Erik Guns, medewerker van het herinneringscentrum’ heeft het Kindermonumemt afspraken gemaakt over tentoonstellingsmateriaal. lees verder »

2 Februari 2003
Expositie Truus Menger geopend

Expositie Truus Menger Oversteegen – ‘Beelden van Verzet’ Op 2 februari werd in het herinneringscentrum Kamp Westerbork de ‘Beelden van Verzet’ geopend. De overzichtstentoonstelling van Truus Menger, de maker van het Kindermonument, is tot 31 maart 2003 te bezichtigen.
Professor Etty – hoogleraar Verwerking van de holocaust in de kunsten – hield een toespraak. Ze karakteriseerde het tentoongestelde werk, maar daarmee vooral Truus zelf met mededogen. lees verder »

12 Januari 2003
‘Een tuin in de Rivierenbuurt’ maakt diepe indruk

Agnes Kant aan het woord voorafgaand aan de première ‘Een tuin in de Rivierenbuurt’ De nieuwjaarsreceptie van de Speeltuinvereniging Amsterdam Zuid was dit jaar een wel heel bijzondere. De documentaire over meer dan 80 jaar vrijwilligerswerk werd voor het eerst vertoond.
SP-kamerlid Agnes Kant; vond het een verademing midden in al die verkiezingsbijeenkomsten. lees verder »

21 December 2002
Kindermonument – Dirk Neijssel een van de helden van 2002

Dirk Neijssel – Held van 2002In een programma van de KRO werd de held van 2002 gekozen. Velen hadden iemand opgegeven die zij bewonderden. Er is een grote poster gemaakt met 350 portretten. Onder de foto van Dirk Neijssel staat: “Actief in het verzet”. De poster hangt bij het Kindermonument. Surf naar www.kro.nl

30 November 2002
Kindermonument brengt buurt in beweging

Een ‘Wandeling om bij stil te staan’ puzzelOp 30 november werden in het gebouw van Alcides in de Jekerstraat allerlei activiteiten van ZuiderAmstel gepresenteerd. Stichting Kindermonument was daar ook. Een wandeling om bij stil te staan kreeg veel aandacht. lees verder »

27 November 2002
Prijs voor ‘Wat geloof jij’

De voorkant van het boekje ‘Wat geloof jij’Op 27 november werden door Stichting ‘ Hart voor je stad’ allerlei prima Amsterdamse initiatieven van particulieren, verenigingen en instellingen in het zonnetje gezet. Een van die initiatieven was dat van Livia van Uitert uit de Rivierenbuurt. Zij werkte samen met leerlingen van basisschool de Rivieren aan het project: ‘Wat geloof jij?’ Het boekje viel in de prijzen. lees verder »

25 November 2002
In de voetsporen van Anne Frank

Stichting Kindermonument heeft een plezierig contact met de Gesamtschule Holsterhausen Essen. De scholengemeenschap heeft een Duitse prijs gewonnen voor een project over de tweede wereldoorlog: ‘In de voetsporen van Anne Frank’. Leerlingen en docenten maken een video over Anne Frank. Op 25 november brachten meer dan 50 leerlingen een bezoek aan Amsterdam, Kindermonument was gastheer. lees verder »

4 November 2002
Verslag herdenking Markt voor Joden 2002

Na afloop van de jaarlijkse herdenking bij het Kindermonument was ik een beetje gelukkig. Niet alleen omdat alles probleemloos verlopen was, niet omdat Henk ‘t Hooft (onze voorzitter) de juiste beslissing had genomen in verband met de klimatologische omstandigheden, maar omdat ik zo veel prachtige beelden op mijn netvlies had kunnen vastleggen. lees verder »

4 November 2002
Leuke reactie van bezoeker 4 november herdenking

We hebben aan Margot van der Willigen gevraagd, zij was er voor het eerst, wat zij van de 4 november bijeenkomst vond. Haar leuke reactie: “Complimenten voor jullie allen. Wij hebben genoten!” lees verder »

4 November 2002
Meimanifestatie 2002 afgesloten

Basisschool de Rivieren – Meimanifestatie 2002 – KinderrechtenTijdens de jaarlijkse herdenking van het Kindermonument – Markt voor Joden – hebben de leerlingen van de Rivierenbuurt basisscholen hun Meimanifestatie project op indrukwekkende wijze afgesloten. Kinderrechten was het onderwerp van de Meimanifestatie 2002. lees verder »

4 November 2002
Veel belangstelling voor herdenking Markt voor Joden

Veel belangstelling voor herdenking Markt voor JodenOp 4 november 2002 vond bij het Kindermonument de jaarlijkse herdenking van de Markt voor Joden plaats. Rabbijn vorst hield een toespraak, de Klezmer Band Ejbik Lebn, speelde en zong en leerlingen van de St Catharinaschool brachten kinderrechten in beeld. Veel bezoekers zorgden voor veel bloemen. lees verder »

4 November 2002
Toespraak rabbijn Vorst herdenking Markt voor Joden

Jongens en meisjes, of Harry Potter in zijn toveravonturen over een Tijdmachine beschikt, weet ik niet. Nee? Dan zullen wij nu zelf een Tijdmachine uitvinden. En wij gaan ermee 61 jaar terug. Naar deze plek, de Speeltuin. lees verder »

5 April 2002
Kindermonument op website oorlogsmonumenten

d@takid, onder van de website oorlogsmonumentenHet nationaal 4 en 5 mei comité heeft een overzicht samengesteld van meer dan 1400 oorlogsmonumenten. Veel van die monumenten zijn door een school geadopteerd. lees verder »