4-Mei herdenking 2006 Rivierenbuurt
Kindermonument – Rozenoord
“Het wordt nooit gewoon, herdenken op 4 mei.”
Zo begon oud burgemeester Patijn zijn toespraak. Na afloop zei hij dat de herdenking veel indruk op hem gemaakt had met: de tentoonstelling van de basisscholen, het bijna informele maar daardoor ook juist het stijlvolle karakter van de herdenking, de prachtige bijdrage van kamerkoor Vocus, de gastvrijheid van de speeltuin; de toespraken van Duco Adema en Maarten Smit, maar zeker ook de aanwezigheid van de gehele buurt. Belangrijk zeker ook voor het thema van dit jaar: Vrijheid maken we met elkaar. De vele bloemen waren stille getuigen van het belang dat we aan de herdenking hechten.
Het programma kende zijn traditionele patroon:
- Welkom en de tentoonstelling in de Gaaspstraat
- De stille tocht van Kindermonument naar Rozenoord,
- Toespraken dit jaar van
Duco Adema namens deelraad ZuiderAmstel
Schelto Patijn, oud burgemeester van Amsterdam
Maarten Smit, contactpersoon Vocus - Vocus o.l.v. Laura Bos met werken van Lambrechts, Miskinis Duruflé en Palestrina
- Last post door Mark Smit.
- Om 8 uur de twee minuten stilte
- Vocus zong daarna met de aanwezigen het Wilhelmus
- Stil en onder de indruk liepen we langs het monument, we legden bloemen neer Vocus zong: Sic Ut Cervus.
- De ontspannen en gastvrije sfeer na afloop in de Gaaspstraat was de opmaat voor het interculturele bevrijdingsfeest van de volgende dag.
Tentoonstelling ‘1000 kraanvogels’
Regenboogmonument 2006 – Vrijheid maken we met elkaar
Acht klassen met bijna 200 leerlingen van: Basisschool de Rivieren St. Catharinaschool – Meerhuizenplein St Jozefschool Dongeschool St Catharinaschool – Vechtstraat hebben met z’n allen een regenboogmonument gemaakt. Twaalf stukken bij elkaar werden een dubbele reuzenregenboog.
De regenboog is een symbool voor vrede; en deze werd zo prachtig en kleurig vormgegeven dat het een prachtig monument werd voor vrede, vrijheid en samen leven De posters van bevrijdingsfeesten uit vele landen zorgden voor een passende achtergrond
Schelto Patijn
Het wordt nooit gewoon
Herdenken is dan ook niet alleen terugkijken. We kijken ook vooruit om ervoor te zorgen dat Amsterdam de stad blijft waarin we als Amsterdammers samen leven en onze toekomst als volwassenen of als schoolkinderen in volle vrede zelf bepalen. Dat zijn we aan de generatie die wij hier herdenken verschuldigd. Oud burgemeester Patijn maakte ons allemaal weer tot zijn Amsterdammers.
Duco Adema
Wie zelf vrij is, zal deze vrijheid ook kunnen overdragen
Dat vrede en vrijheid kostbaar zijn verplicht ons onze verantwoordelijkheid te nemen en daaraan nu en voor de toekomst invulling te geven. We mogen niet afzijdig blijven. Dat vraagt van velen van ons minder zelfgenoegzaam te zijn, minder van: zoals wij het doen, is het goed. Dat vraagt van ons meer open te staan voor nieuwe Amsterdammers, en voor hun achtergronden en waarden. Dat vraagt van ons onze angst voor het vreemde proberen te overwinnen. Duco Adema heeft het stadsdeel al een aantal malen bij de 4 mei herdenking vertegenwoordigd.
Dit jaar deed hij dat voor het eerst als stadsdeelvoorzitter.
Vocus
Ubi Caritas en Amor, waar goedheid en liefde is
Kamerkoor Vocus, dit jaar met Laura Bos als gastdirigente, omlijstte de herdenking met prachtige muziek. Ubi Caritas en Amor, waar goedheid en liefde is, werd gezongen. Een tekst met een bijzondere betekenis op 4 mei. En de stemmige herhaling tijdens het leggen van de bloemen – Sic Ut Cervus.
Maarten Smit
Je weet immers nooit hoe lang de vrede nog zal duren
Maarten Smit leidde Vocus in. In een toespraak deelde hij zijn persoonlijke gedachten met ons. ‘Ik daag je uit onmiddellijk de Liefde te verklaren – voor elkaar – voor het leven – hier en nu – in alle vrijheid – in alle culturen.”